Samernas nationaldag!

Idag är det den samiska nationaldagen!

Den samiska flaggan (lånade bilden från google…)

Eftersom jag både bor i Sápmi och förlägger större delen av mina äventyr här så tycker jag det är en mycket viktig dag att uppmärksamma! Det finns så mycket dumheter i historien (både i dåtid och nutid) som alldeles för få känner till, och det finns också mängder av kultur och positiva saker som jag som icke-same verkligen kan vara avundsjuk på. Därtill tänker jag att just de här positiva sakerna är något som alla samer som vill borde få och ha tillgång till, oavsett hur just deras förfäder förhållit sig till historien. Och då gäller det väl att vi i Sverige (och Norge, Finland och Ryssland) ser till att göra upp med just historien och ge samerna de rättigheter som de borde ha. För de som inte vet det så har Sverige fortfarande inte skrivit under ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter.

Jag vet inte om och i sånt fall hur en gratulerar/firar idag, men oavsett tänker jag att för oss som inte har särskilt goda kunskaper om samer, Sápmi och urfolk (typ alla som bor i Sverige kanske?) så är dagen en ypperlig dag att förkovra sig. Här är en lista med några enkla tips:

  • Börja följ mittsapmi på instagram!
  • Se filmen Sameblod (finns bland annat på viaplay)!
  • Titta på andra tv-program, t.ex. Världens Sofia Jannok (på svtplay), Jills veranda med Maxida Märak (också svt), Renskötarna (jupps, svt!).
  • Just google it (t.ex. Girjasmålet eller ILO 169)! Och fastna och klicka runt på t.ex. wikipedia. Läs på, lär dig!
  • Ta första bästa fjällkarta och välj ut några ord som du vill lära dig vad de betyder! Internet is your friend! (ofta är orden/namnen väldigt beskrivande av hur bäcken, berget eller området ser ut = väldigt bra att ha koll på när en är ute och försöker navigera sig!)

Här hemma passar jag på att indoktrinera mitt barn (som faktiskt är fött inom Sápmis gränser) med endast samiska artister i högtalarna (just nu Mari Boine) hela veckan (varför finns det ingen typ nationaldags-upptäck-lista på spotify??) och har tänkt försöka hinna ner på något av allt spännande som händer här på stan under Staare2018.

DSC_1422.JPG
Vädret sparade inte på krutet i Östersund idag, halo och allt!

Hur spenderar du den samiska nationaldagen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close