Stormen viner och åskan går

Härom helgen var jag upp till Helags fjällstation tillsammans med min bättre hälft för att hälsa på några vänner som jobbar där, och också självklart för att njuta av fjäll och snö och allmän magi.

Men! En ska inte lita på fjället alltså… Även fast kvällen innan såg tjusig ut, och fastän vi började dagen i sol och finväder la jag större delen av min energi den dagen på att gå dubbelvikt i det här…

DSC_0105.jpg

Ni ser ju ungefär hur bra sikt det var (ca ett ledkryss långt), och när jag tog den här bilden var det alldeles för nära att telefonen flög bort. Vi mötte en del folk som vände när de kom upp på kalfjället, vilket jag tycker var väldigt klokt. Jag hade ALDRIG fortsatt om jag inte hade varit där tillsammans med någon jag litar till 100 % på, och om jag hade känt mig det minsta osäker på min egen förmåga.

Så därför tänkte jag komma med lite tips på hur en kan förbereda sig inför fjällets fantastiska nycker (och allmänt väder och annat kraffs som kan störa på ens drömtur). Jag tror att de är tillämpliga på de flesta sorters påhitt i allmänhet.

 1. Ha med en kompis. Eller se till att en kompis vet var du är och när du tänkt komma fram/höra av dig. Och se till att kompisen dels kan ta hand om sig själv, och om dig om något skulle hända (var förberedd på detsamma åt andra hållet). Viktigt också att en kompis som inte är på plats men har koll på dig vet vad den ska göra OM du inte hör av dig.
 2. Ha med dig varma kläder och varm dryck, framförallt när det är kallt (det räknas som kallt upp till minst +20 grader). Det är jobbigt med skitväder, och det blir bara värre om du fryser. En kopp varmt vatten lite nu och då kan i riktigt sketna situationer bli en helt suverän stämningshöjare!
 3. Vet vart du ska! Ganska grundläggande – ha alltid med dig karta, kompass, gps (som du vet hur du använder), även om du ska någonstans dit du varit förut. Se till att i varje sekund ha koll på var du befinner dig (håll koll på tiden, räkna kilometer, beräkna din snitthastighet längs vägen, pejla bergstoppar runtikring om du ser dem etc). Blir du det minsta osäker eller glömmer bort att ha koll, se till att omedelbart skaffa dig koll.
 4. Var beredd på att all skit träffar fläkten samtidigt. Räkna med minst storm, benbrott och magsjuka samtidigt – du kommer garanterat bli toppenglad och lättad när inte alla de grejerna händer! Och skulle de hända så behöver du inte bli överraskad. Poängen här är just att du inte bör bli överraskad, av varken väder, vind eller något annat jävulskap.

  DSC_0119
  Ta med en bra kompis!
 5. Se till att du och de du hänger med är varma, torra och mätta. Då brukar inte skiten träffa fläkten i normala fall.
 6. Håll humöret uppe! Jag är en fena på att muta mig själv och förbereder alltid alla småfickor med något mumsigt (typ russin eller lakritspengar), sånt brukar glädja andra också. När det är riktigt tungt kan en lura sig själv med ett russin vid varje ledkryss till exempel. Eller sin kompis. Eller bli lurad av sin kompis, allt är tillåtet!
 7. Glöm inte att du är ute på tur av egen fri vilja, och att det är ditt ansvar att du upplever det på bästa sätt. Vill du vända – vänd! Vill du fortsätta – fortsätt! Vill du gräva ner dig i en grop och vänta ut väder eller vad det nu är – gör det! Se till att du har så bra koll på dig själv och dina kunskaper och din intuition så att du kan lita på dig själv till femhundra procent.

Det var nog allt 😉 När jag varit med om en riktigt rövig dag brukar jag ge mig själv en stunds reflektionstid efteråt när jag kommit fram. Liksom hämta andan och minnas hur det var när det var som jävligast, hur situationen hade kunnat bli bättre om jag gjort på något annat sätt, och konstatera att även om hela dagen inte varit idel glitter och regnbågar så har det ändå gått bra. Det är bra att ta med sig till nästa skitdag!

Ut och njut!

(Och bli inte rädd, var bara ordentligt förberedd! 😉 )

 

DSC_0113
BAM, så blir det finväder igen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close