Klöver…

Just nu har jag en lite otrygg situation i livet (vilket helt klart är en stor anledning till att jag inte skriver här så ofta). Dels på mitt jobb (mitt fantastiska, inspirerande, helt magiska jobb), det är nämligen oklart om jag kommer kunna fortsätta min anställning efter att den nuvarande projektanställningen går ut. A.k.a PANIK! Jag trivs så otroligt bra där, och blotta tanken på att behöva ge mig ut och slicka rumpa på nån mellanchef på en statlig myndighet eller två (vad ska en annars göra som miljövetare/biolog…?) känns så otroligt opeppig. Men, det är tajt med pengar i den helt fantastiska organisationen jag jobbar för, så vi behöver skaka fram några hundra tusen så där på en månad. Jag jobbar på det.

Sen är det långt ifrån optimalt att bo ca 55 mil från sin sambo (jag vägrar kalla sambon nåt annat än sambo, detta är endast en liten övergångsfas). Det innebär dubbla hyror, sämre matvanor (för mig i alla fall) och en sjusärdeles massa resor fram och tillbaka. Dyrt. Och tråkigt.

Och bilen är inte ny, och köket håller på att falla sönder, och kläderna är fulla med hål och lagningar för att inte tala om småskorna (kängorna håller dock i evigheter)…

Detta med pengar är verkligen inte min favoritgrej… Framförallt inte privat. På jobb kan jag ju förstå en budget och se till att pengar inte försvinner etc, men privat är jag mycket mindre insatt. På sistone har jag flera gånger fått höra att det vore ju klokt av mig att börja pensionsspara, och skaffa dyra försäkringar och gå med i a-kassan och suck.

DSC_1247

Genast stänger sig både mina öron och min plånbok och jag börjar klura på nya äventyr. Riktiga, långa äventyr, långt bort från bankid och bokföring (gjorde förövrigt min bokföring för två veckor sedan, yey!)… Snacka om att drömma om utFLYKTer. Bara stoppa huvudet i sanden, ignorera vuxenpoäng och smygande trettioårskris (den kom allt lite väl tidigt?) och bara ge mig ut, till något outforskat där jag inte kan tänka på något annat än att vara varm, torr, mätt och glad.

Hur gör du med ekonomi? Måste en tänka på sånt? Hur trollar en bara fram en massa tusenlappar utan ansträngning? Hit me med era bästa tips!

3 reaktioner till “Klöver…

 1. Man blir inte rik på hög inkomst. Man blir rik på låga utgifter. Men äkta rikedom kommer inte från pengar.

  Gilla

  1. Du har så rätt! Men lite cash vore ju bra att ha…

   Gilla

 2. Jag har före egen del inte känt mig så rik som nu(student) , och då tjänar jag mindre än under mina 5 år som heltidsarbetande.

  För min del handlar det mycket om kontroll, att ta kontrollen över vissa delar iaf. låt säga att man sparar 10% av sin lön, kollar på ppm pappret och loggar in på minpension bara för att skapa sig förståelse.

  Alltid svårt att trolla fram nya pengar, de tar tid. Spara pengar ger oftast tid istället.

  Så vad gör jag då?
  Försöker alltid ha kollektivavtal=Tjänstepension

  Olika inkomstkällor kan vara bra, tex deltidsjobb+studier, deltidsjobb+eget eller liknande.

  Går igenom min PPM- jobbade mycket som ung och har haft en ok utveckling, skatt är najs i tidiga år.

  Kollar på tjänstepensionen- finns en samlingsida för dessa där man kan gå igenom- min utveckling är kass pga kollektivavtalad undantag för TP innan 25 😦

  Öppnar ett konto på Avanza/Nordnet(nätmäklare) – sparar minst 10% av min lön ALLTID här oavsett om det är 100:- detta är sedan kapital och inte pengar. Mao dessa ska inte plockas ut, dessa ska återinvesteras som jämförelse ligger min avkastning på investering på 4.5% detta innebär 450:- per investerad 10000:- på årsbasis.

  Privat pensionsparande: glöm det. de pengar som jag lägger undan nu ska kunna föräntas över 50-60 år. Det betyder att investerar jag i en pensionsbluffsfond (reds anm) så missar jag avkastning på miljoner på dessa åren.

  Skaffa mig kunskap! Lyssna på podcasts om det som jag tycker jag behöver, tex Prata pengar(investeringar) eller andra om privatekonomi(tex p1 Plånboken)

  Vi kan alltid prata mer om detta 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close