#dagdriverskan – en sammanfattning

I december så dagdrev jag i 19 dagar (helger och röda dagar räknades inte, för då ska en ju vara ledig!). Nu är det över så jag tänker att det är dags för en sammanfattning.

Innan dagdriveriet började var jag väldigt exalterad och såg fram emot att vara ”ledig” och bara göra sånt som jag ville och behövde. I mitten av dagdriveriet var jag så urbota less på att inte få ändan ur vagnen, för jag hade ju inget att göra av ändan där utanför vagnen. Och på slutet så kändes det som att jag inte hade hunnit med någonting… Fast… Nåt slags lugn infann sig ändå där i mellandagarna. Typ att jag var lite utvilad. Att jag var sugen på att ta tag i en massa grejer som jag längtat efter att göra men inte riktigt hunnit.

Så, här följer expertens tips för ett riktigt bra dagdriv:

 1. Planera in en utflykt! Jag for till Ljungskile-Göteborg-Oskarshamn. Att komma bort hemifrån och se alla fina vänner som har liv som rullar på inspirerade mig att komma igång och ta hand om mig. Det var också väldigt skönt att vara ute på utflykt alldeles själv, komma på vart och när och hur en ska fara. Känslan av att jag kan ta hand om mig och vet precis vad jag gillar är så stärkande och bra!!!

  dsc_1784
  Sveriges längsta bänk, only in Oskarshamn!
 2. Var ute när det är sol! I alla fall om du dagdriver under det mörka halvåret… Det gör stor skillnad, och det är sjukt onajs när en kommer på att en inte varit utanför dörren till ettan där en bor tillsammans med en annan person på typ tre dagar. Då känner en sig sjuk, på riktigt. Fastän en är frisk. Så gå ut!

  img_20161209_193124
  JO! Gå ut!!! (spendera dock inte så mycket pengar… det är dyrt…)
 3. Unna dig att göra noll och ingenting! Jag var seriöst helt slut när jag började dagdriva. Så trött och sliten av att ha jobbat på en ohälsosam arbetsplats i ett år (inte pga arbetsbelastning, utan brist på struktur och rimliga ambitioner). Och när jag då låg och drönade i en hel dag skällde jag på mig själv för att jag inte gjorde något. Alltså, poängen med att dagdriva är ju att INTE GÖRA NÅGONTING! Efter några dagar i soffan lessnar du, jag lovar! Det blir tråkigt när en har vilat klart.

  dsc_1739
  Uttråkningen!
 4. Hitta din rutin! I alla fall om du ska vara arbetslös länge. Gå upp på någon ungefär regelbunden tid, gör upp en plan för dagen, ät på regelbunda tider, träna lagom många gånger i veckan. Det tar ett tag att komma på vad som är ens ”vardagspuls” eller bästa rutiner, så en får testa sig fram.

  img_20161219_182815
  The business of dagdriveri!
 5. Credda dig för det du gör! Det var ju det som var poängen med hela den där instagramgrejen. Vet inte om det gick så bra, men tanken var god. För det är så lätt att tycka att ”äsch, det här var ju ändå inte viktigt”, men satan vilken mental superstyrka som krävs vissa dagar (när det känns som att en inte är med i samhället, är utan pengar och uppgift liksom). Så har du äntligen klippt tånaglarna – fira! Har du tagit en promenad – fira! Har du lämnat in en essäuppgift, ringt försäkringskassan eller bara varit trevlig mot nån på konsum – fira!!!

  _20161026_111048
  Mycket kloka ord som jag hittade på instagram.
 6. Ta ledigt på helger! Det tror jag att alla skulle behöva lära sig, oavsett sysselsättning. Var inte arbetslös på helgen, utan se till att fylla dina helger med ledighet. Även en dagdrivare behöver vila. Gör något kul, eller dega med en kompis/partner, eller vad som helst (bra om det är billigt bara…).

  img-20161213-wa0002
  Häng med en kompis som gör dig glad!

Nu när jag läser igenom ovanstående tänker jag att det är rätt vettiga grejer att göra oavsett vad en driver med på dagarna…

Och, all respekt och heder till er som är arbetslösa längre tid än vad jag varit. Jag fick ändå reda på att jag fått ett nytt jobb precis innan dagdriveriet började på riktigt och det är klart att det gör en jättestor skillnad. Det är ett elände att söka jobb, att få nej på nej på nej (eller inte ens något svar…). Ni är verkligen råtuffa och så värdefulla för världen, kom ihåg det så kommer snart någon arbetsgivare inse det också.

(jag går inte vidare in på vårt ekonomiska system och den helt uppfuckade idén om 8 timmars arbetsdag och att det ska ”skapas” jobb, för det skulle bli ett alldeles för långt inlägg…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close