Demokratin

Alltså, en dag som idag skulle jag vilja tända ett litet ljus för demokratin. 

Vi påstår att vi bor i demokratiska länder, men seriöst! Vad är det frågan om? Det är inte demokrati att få välja mellan två mer eller mindre urkassa alternativ. Inte heller om alternativen är tre stycken (t.ex alliansen, SD och den rödgröna resten). I dagsläget vill jag dessutom vara superkonspiratorisk och påstå att vi knappt vet vad det är vi väljer. Vi får en utvald klickattraktiv gröt att förhålla oss till, och vi vet mycket väl att det mesta bara är valfläsk. I demokratins namn. 
Var är de verkliga frågorna, de verkliga visionerna och de verkliga ledarna? Jag undrar om jag ens upplevt dem i mitt 28åriga liv… 

En viktig fråga i mina ögon är t.ex hur vi som global värld ska tackla klimatförändringarna, minska orättvisor och krig, och se till att ca 9 miljarder människor får mat på bordet och ett meningsfullt liv. Hur många politiker pratar om detta? Typ noll! 

Jämför detta med frågor om typ hur många extrakronor vi skulle kunna få i plånboken om vi sänker skatten lite till, så att vård och omsorg tvingas gå ännu mer på knäna. 

En spännande grej vore ju också om politik handlade just om visioner, och inte om skillnader i hur många kronor som blir över i plånboken efter skattesänkningarna… Jag tror att de här knasbollarna (Trump, SD etc (och JO, de är knasbollar, de har ingen politik, de är gynnade av missnöje och vet troligen inte ens vad de pysslar med) vinner just för att de är de enda som ens närmar sig några visioner. 

Och sen då, ledarskapet, frontfigurerna… Vilka är de? På andra sidan Atlanten är de den som lyckas få in mest pengar (???), och här i Sverige verkar det främst handla om att de ska ha gjort så lite som möjligt i verkligheten utan istället vara ordentligt inkörda i partilinjen från ungdomspartier. Och så undrar folk var politikerföraktet kommer ifrån… 

Skärpning världen! 

Det här systemet är inte det vi menade när vi började hålla på med demokrati, och det är inte friskt för det funkar inte! Vi lyckas inte tillgodose våra behov, inte ens i rika länder som Sverige eller USA, och verkligen inte globalt. 

Det vi kallar för demokrati verkar bli mer och mer likt att äta bajs. 

Så, för att avsluta – en peppig uppmaning: 

Vi hörs 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close