Politik

Jag har tidigare alltid sagt och tyckt att ALLT är politik, och det tycker jag egentligen fortfarande. Men någonstans i min utbildning eller i och med det här bloggandet (eller är det kanske stadsboendet?) så tycker jag det har blivit svårare att uttrycka mig i olika frågor. Jag tänker att ”det vill ju folk inte läsa om” eller ”sånt kan jag ju inte säga till mina kunder/kollegor för det vore ju olämpligt” eller ”har jag verkligen tillräckligt med vetenskapliga belägg för att stå för detta” etc.

Alltså, så himla dumt! Genom att försöka anpassa mig till något jag egentligen inte vet, så lägger jag ju bara band på den där fantastiska inneboende förmågan som jag har, kalla det moralkompass eller intuition eller vanligt jävla hyfs, eller trams (om du inte håller med mig). I en tid som blir bara galnare så måste vi ju vara ännu tydligare med vad vi tycker och tror på (vi som tycker annorlunda än de rådande politiska strömningarna framförallt, tänker jag). Eller, ja… En behöver ju inte gorma och skrika om sånt en har noll koll på (och kanske inte heller tolkningsföreträde i), lite påläst borde en ju va. Men att inte säga nåt alls, till förmån för att låta vanvett ta mer plats och bli någonslags norm, det är inte vettigt. Och, en viktig sak i detta – en kan alltid lära sig mer och kanske ändra sig framöver!

Så, skärpning. Sluta håll tyst (detta säger jag till både dig och mig)!

Här kommer så en liten uppradning över politiska saker som jag vill ryta ifrån om just nu:

Kolonisationen och den eviga exploateringen av Norrland (och kanske generellt glesbygden). 
Härligt att det börjar sjuda igen. Jag är chockad över okunskapen jag möter ibland, och Clara Lidström sammanfattar och förklarar väldigt bra här. Jag kan också rekommendera vidare läsning och lyssning om en typ googlar Po Tidholm, norrlandspodden och boken Norrland är bara några exempel.

OS och brudarna. 
Vilka fantastiska idrottare som varit med i OS! Jag satt som klistrad igår vid fotbollsfinalen. Tyvärr verkar sportkommentatorer och journalister inte riktigt hunnit slipa in sig på att det är 2016, och vissa kommentarer får bara inte passera obemärkta. Kolla in till exempel supersnippan eller A mighty girl på facebook för att förfasas och organiseras!

Tiggeriförbud och ”den svenska modellen”.
Märker vi inte att gränserna har flyttats låååångt nu? Jag saknar det offentliga samtalet om mänskliga rättigheter, om att krig är bajs och att vi har upprättat ett ekonomiskt system som är så brutalt orättvist och uppenbarligen inte fungerar. Vi har en jord. Vi har folk på jorden. Vi behöver dela med oss och se till att folk är nöjda (att vara nöjd går rätt emot hela idéen om kapitalism, så självklart pratar vi inte om detta…). Kortsiktiga lösningar i form av stängda gränser, osofta ändringar i asyllagarna, förbud mot tiggeri etc. skapar enligt mig mest bara skillnader på folk och folk. Det går inte att påstå att tiggarna ska skaffa jobb istället, för vilka jobb är det, och hur fan ska de få de jobben? Jag har svårt att få ett jobb, trots eoner av högskolepoäng och en stabil bakgrund i svensk medelklass. Ständigt försvinner jobb till förmån för effektiviseringar, vilket krävs för att den exponentiella tillväxten ska fortsätta. Alltså hallå! Koppla samman saker!!! För vidare läsning rekommenderar jag den här artikeln. Och typ vilken skolbok som helst i historia skriven efter 1945…

Tågen… 
Men det tog jag ju upp i förra inlägget… Det handlar ju också om folket på glesbygd och i Norrlands rätt till samhälleliga funktioner. Jag fick förövrigt en kommentar om att det vore omöjligt att planera arrangemang med hänsyn till tågtider p.g.a. osäkerheten med tågens förseningar. Alltså, jag förstår oron. Men då måste ju de som arrangerar event och anpassar sig till tågen ställa de kraven på trafikverket. Tågen har ju ingen press på sig att komma i tid om ingen reser med tågen. Vi/de som bor utanför storstäderna betalar fortfarande skatt (ofta mer än de i städer), vi är fortfarande del av samhället, vi har fortfarande rättigheter och vi måste bli lyssnade på. Jag skriver vi för att jag kan skriva vi, varför vill jag inte gå in på för då kommer väl skatteverket och flåsar mig i nacken…

Hm. Det får räcka för nu 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close