I civilisationen

Nu har jag varit i stan i en vecka.

Det som jag finner mest märkligt är att jag i ena stunden ser mig förskräckt omkring och undrar ”vad har alla människorna så bråttom till?” för att i nästa sekund själv jäkta iväg till något. Jag undrar varför folk fyller sina liv med så dyra prylar, och sen klickar jag hem något och sliter mitt hår över min egen ekonomi. Jag svär över att grannarna renoverar och slänger ut fullt fungerande grejer, för att i nästa stund stå med högar av nedrivna tapeter runt mina egna fötter. Jag undrar varför alla jobbar så mycket, och märker att mitt eget huvud snurrar av jobb, tankar på min halvklara uppsats och en massa annat som mest bara verkar finnas där för att hålla min hjärna sysselsatt.

Varför har vi människor krånglat till det så för oss? Folk har ju bättre koll på trendspaningar och rapporter om stress än på vilken sorts jord kantareller växer och i vilken sluttning en kan hitta de sötaste blåbären. Med tanke på hur många som verkar flytta till Stockholm (och andra städer) dagligen så undrar jag om det här är det bästa vi kan. Är det det här vi vill ha? Är det det här vi mår bra av? Är det här vad vi vill fylla våra liv med?

image
Jag fick underbara rosor av mamma när jag kom hem. De är fantastiska att bara låta sig gå vilse i när min hjärna behöver intrycksvila.

Det är som att ekorrhjulet är magnetiskt, oundvikligt att sugas in i. Som att de senaste tre månaderna varit en parentes, fastän de kändes som den enda sanna verkligheten. Hände dem här sommaren överhuvudtaget liksom? Var det bara jag som märkte den? (svaret på bägge de här frågorna är ju Ja, och jag känner mig lite ensam i min erfarenhet, samtidigt som jag inser att det kanske är så det är med erfarenheter)

image
Det finns i alla fall blå himmel här!

Sen ska jag tillägga, Stockholm är en väldigt vacker stad. Igår gick jag där vid Slussen och såg ut över ett disigt kvällsglitter, ljus från husen som speglades i vatten. Det är fint. Speciellt. Och det är helt fantastiskt mysigt att kunna träffa vänner och familj i princip när jag vill. Det är verkligen en lyx att kunna prata med min syster i telefon överallt, till och med under jorden! Och här finns mat, i butiker och på restauranger och caféer. Och maten är färsk och god och näringsrik! Och här finns böcker, massor med kunskap om massor med viktiga grejer. Och bibliotek… 🙂 I jämförelse med andra städer är Stockholm inte ens särskilt stort. Det är jag också fullt medveten om.

Här finns i princip allt. Förutom fjäll… Och tystnad. Och folk som hoppat av ekorrhjulet.

En reaktion till “I civilisationen

  1. fast vaddå, det finns väl ändå folk som hoppat av ekorrhjulet i sthlm visst det? inte så många men de finns /e

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close